Death Metal
Death metal bir heavy metal ve thrash metal birle$iminden olan bir türdür. Ilk olarak ABD'inde (özellikle Florida ve Californiya), Avrupada (özellikle ingiltere ve Isveç) ve Kanadada 1980'lerin sonunda ve 1990'larin ba$inda ortaya çikmi$tir.
Death metal, heavy metalin çogu alt türlerinde oldugu gibi tanimlanmasi çok zor bir türdür.
Bazi fanlarin ve müzisyenlerin bu tür, ve alt türlerin hakkinda sert genel dü$ünceleri vardir.
Digerleriyse böyle kategorize etmenin sinirlayici ve gereksiz oldugunu dü$ünmekteler. Bi çok zaman bi türden digger türe atlayi$ görülmektedir. Ve metal olmayan müziklerin katilmasida sik sik rastlanilan bir$eydir.
Death metal a$iri brutalligiyle, güçlülügüyle ve hiziyla taninmi$tir. Blast beat'ler (a$iri hizda gitar ve davul basslari) müzige güçlülük katmak için müzigin içersine alinir. Vokaller, death grunts (death vocal / death growl da deniliyor, anla$ilmasi zor olan death ve grind müzik vokali), pürüzlü, sert ve mistiktir vokaller (bazen sevmeyenler tarafindan "cookie monster" (bisküvi canavari) vokali denilir.)
Death metalin sözleri genelde toplumun daha karanlik yönlerini içermekte, diger metal türlerinin kaçindigi konulari i$lerler. Ama bazi gruplar, Dying Fetus gibi çogu zaman siyasetle ilgili sözler kullanirlar. Ölümcüllüge odaklanmanin ve müzik dogasinin a$iriya kaçtigindan death metal ismi verilmi$tir. Diger gruplar hala sözlerini korku filmlerinden esinlenerek yazarlar, mesela, Death, Cannibal Corpse, Mortician. Death metal beklenmedik tempolariyla, a$iri hizli ve komplike (karmakari$ik) gitar ve çift bass riffler içerir. Cogu gruplar dü$ük tune ve distortion'li gitarlar kullanirlar (genelde iki gitar kullanirlar), biri ritmi biride 'lead' (ana) gitar bölümleri çalar, çift bassli davullar ve death vokaller kullanilir. Bazi gruplar efekt (sonuç) için rastgele klavye veya ba$ka enstrümanlar katarlar müzigin içine. Bütün metal türlerinden, death metal en çok fiziksel katki gerektiren türdür.
1991'e kadar tarihi
Death metal açikca heavy metalden türemi$tir, fakat full hikayesi biraz kari$ik ve enteresandir, fanlar ve müzisyenler arasinda iyi bir tarti$ma konusuda olabilir.
Yinede death vokaller sayesinde bu tür kolay bi $ekilde taninir. Buna iyi bir örnek olarak Ingiltereli grup Venom'un 1981 yilinda çikarmi$ oldugu Welcome to Hell albümüdür. Death vokallerin bir çok kez kullanildigi bir albümdür. Ama müzigi $imdiki death metal degildir. Buna kar$in bazi fanlar Death metalin dogu$unun 1985 oldugunu savunurlar, Floridadan Death grubunun ve Californiadan Possessed grubunun çiki$indan sonra. Bu gruplarin müzikleri, her ne kadar üsttede belirtmi$ oldugumuz death metalin özelliklerini (extreme brutallik ve hiz) ta$isada, gruplar o dönem öncülerden farkli göze batcak yenilik getirememi$lerdir. Death'in 1987'de çiki$ albümü ve thrash metal yapan sepultura'nin yaptigi müzik arasinda müzik farkliligi yakalamakta güç çekilir.
Death metal müziginde ba$ka önemli bir çarpi$mayi 1983 ve 1985'te 'Show No Mercy' ve 'Hell Awaits' ile Slayer grubu yapmi$ti. Death vokaller'in eksikligiyle, sarki yapitlari thrash metalden daha çok death metale yakin olmasi yüzünden. Aslina bakilirsa yinede özellikle Slayerin 1986'da çikarmi$ oldugu Reign in Blood albümü, death metal fanlarinin favorileri arasinda yer almakta.
Daha once güvenlerini inançlarini yitirmeyen 'Death' gibi death metal gruplari formati ileri götürmeyi ba$ardilar, en sonunda müzigin atalarinin, yani thrash metalden gereginden çok farkli bir hal almasini ba$ardilar.
Diger death metal tarihçileri, 1985 yillarinda ortaya çikan death metal gruplarinin yaptiklari müzigin post-thrash (post = sonra) oldugu kanisindadirlar. Sadece 'Death' grubun ismini bile bu türden aldiklarini savunurlar. Bu tarihten yola çikarak, 'Death metalin' modern kavrami – yani kökenleri olan heavy ve thrashten ayrilmalarini – 1989 – 1990 yillari olarak belirtebiliriz.
Death ve bu gibi gruplarin olgunla$malarindan sonra, müzige çok önemli bi zenginlik katmi$ olmalariyla ve brutal ve death vokalleriyle kari$tirmalariyla, hardcore punk ortaya çikmi$tir.
alıntıdır